najwa ilhami

Verily, with hardship comes ease [94:5] ✿
Assalamu'alaikum & holla people! Nothing special here, just some random stories kehkeh. Please navigate around happily :D Not interested? click EXIT.
WELCOME HERE
18 March 2016 • 01:09 • 0 Bubbles

Okay sambungan. Tabah sikit la ye sebab maybe post ni akan jadi panjang sebab Day 2 banyak benda yang nak dibebelkan and hari ni rasa panjang sangat.


Sabtu, 12 Mac 2016
Okay pagi tu kumpul untuk dengar taklimat, stretching and baca doa then terus start menapak ke starting point. Agak jauh ye ananak, dengan jalan berbukit dia tu fuhhh bagi yang tak practice langsung ni rasa cam aduh awawal dah pancit cane ni!!! Then start mendaki lepas lintas satu anak sungai ni hiyak hiyak hiyak *pijak batu* Ada yang laju nok mapuh ha tak terkejar especially the guys yang entahla kenapa laju gila diorang tu, jealous wa hahaha. Kami yang setset gegirls ni duk mendaki sambil layan perasaan tengok scenery ecewah, ada time laju tapi kejap jela sebab boleh tahan jalan dia agak mencanak fuhhh.

Then on the way nak ke puncak Gunung Nuang tu ada rest kejap dekat air terjun, makan la apape yang kitorang nak makan masa tu since kitorang terlambat banyak sikit. Patutnya lunch dekat puncak, tapi sampai air terjun tu pun dah pukul berapa time tu aigoo~ Yang paling sedih masa tu semua excited bukak beg nak makan, tapi nasi dah takleh makan and takda rezeki nak makan nasi yang ustaz bekalkan pagi tu tsk tsk T_T um maybe tu rezeki para ikan kat sana untuk makan karbohidrat haritu, yela mana tahu diorang nak berenang naik ke puncak ke hahahaha. Lalu kami dengan penuh tabah terus amik dan makan sebiji apple yang kami dapat pagi tu sambil kesat hingus. Tapi okay whaaat, at least takdela berat sangat badan nanti nak teruskan ke puncak hm kita positive ye kengkawan *gosok bahu* Masa tu dedengar jalan nak ke puncak lagi peh, menaik dan terus menaik. Sila nangis!!!

Sempatla rendam kaki, rendam pinggang, amik gambar and paling penting!!! Refill botol air memasing sebab tu last waterpoint and the next waterpoint is dekat Dataran Pacat which is mungkin malam baru sampai, tu pun dengar kata kalau nak amik memang jauh. Means kat sini, kitorang semua kena isi air untuk sepanjang jalan kitorang haritu untuk ke puncak, then ke Dataran Pacat, then lastly Kem Lolo (campsite).

Okay masa menapak nak ke puncak tu memang mencabar. First sebab jalan dia yang sentiasa mendongak hm ce bayangkan. Second perut lapar sebab last makan pagi tu jela, tu pun memalu nak makan banyak ewah ewah. Lapar sangat sampai ada yang kunyah serbuk vico pun jadi hahahaha ops saya la tu *poker face* Dengan tenaga tak cukupnya mashaAllah, masa tula nak ngantuk siap nguap bagai masa menapak tu er. Ada pulak time stop duduk kejap nak minum air, tarik nafas. Then konon nak letak kepala jap atas beg. Tetiba "najwa najwa, bangun dah nak jalan balik" peh sempat terlelap hahahaha terkejut kot bukak mata pandang keliling semua hutan. Rasa cam "eh, ingatkan hiking semua ni mimpi" poodah hahaha malu den. Plus masa tu mental hampir rabak sebab dah lama sangat berjalan. Ada satu time ni siap tersadung akar then *gedebuk* jatuh tersujud lalu beg yang bape kg tu pun sujud atas kepala kita wahhh *cingcing* nampak bintang jap. Bagi yang ada kat tempat kejadian, kami dah deal untuk lupakan segalanya ye dok hahaha.


Dah lama jalan tu rasa cam dah dedekat puncak dah, tetiba the boys yang super power muncul dari depan untuk rescue begbeg sekalian hahaha segan kot! Then alhamdulillah pukul 5 sampai pun puncak and view dia subhanAllah, tak siasia penat semua tu. Cantik sangaaaaaaat, hilang terus penat sebab excited sangat nak amik gambar kahkah. Syok nau amik gambar sampai rasa takda selera nak makan dah, niat nak tidur kat puncak tadi pun terbantut serious talk hahaha. Sejam gakla duk layan perasaan pandang scenery sebelum gerak balik nak ke Dataran Pacat.


0 Comments posted :

Post a Comment


Stay or leave?




Others?




Read more?






<